karavelovci.dir.bg

 

 
Рейтинг: 3.00
(802)
Начало
Публикации
Лично творчество
Връзки
За контакти
Учители
Ученици
Снимки от наши мероприятия
Фото Галерия
Честито!
Интересно
Смешки
Занимавки
Природата на България
България в дела и документи
Фолклорна палитра
Поверително ;)
Новини
Знаете ли, че ...
Вселена
Картички


В помощ на ученика Календар Видео Музика Моят роден край

Знаете ли, че ... / На гости при животните

15 Май 08, 08:04
Преди да си вземем куче

Напълно естествено е от най-древни времена та до днес кучето да присъства в живота на човека.
  Най-верният приятел, кучето, се среща в митовете и легендите на всички народи и това не е напразно. Като приятел и компаньон, чрез него вие по-лесно ще преодолеете неимоверния стрес, на който сте подложени ежедневно (та било то и от net-а). Освен всичко, с което ви дарява един четириног приятел, не е за пренебрегване и спокойствието, че някой трудно би дръзнал да влезе в дома ви, та бил той охраняван и от пудел :)

 

ПОРОДИ:

 

СИБИРСКО ХЪСКИ

ОБЩ ВИД: Сибирското хъски е средно на ръст работно куче, бързо и пъргаво, със свободни и елегантни движения. Неговото средно компактно и добре окосмено тяло, щръкналите уши и опашката като четка подсказват северния му произход. Типичната му походка е плавна и привидно се движи без усилия. Изпълнява оригиналните си функции във впряга с голяма вещина, носейки лек товар със средна скорост на големи разстояния. Телесните му пропорции и формата отразяват този основен баланс на сила, скорост и издържливост. Мъжките от породата сибирско хъски са мъжествени, но никога груби; кучките са женствени, но без слабости в структурата. В подходяща кондиция, с твърда и добре развита мускулатура, сибирското хъски няма излишно тегло.

ПОВЕДЕНИЕ/ТЕМПЕРАМЕНТ: Характерният темперамент на сибирското хъски е дружески и нежен, но то е също така нащрек и енергично. Не проявява силно изявени качества на куче пазач, нито е прекалено подозрително към непознати или агресивно към други кучета. Определена резервираност и усещане за собствено достойнство могат да се очакват при възрастните кучета. Интелигентността, послушанието и нетърпеливото му предразположение го правят приемлив компаньон и страстен работник.

Голдън Ретривър


 

КАТЕГОРИЯ: Ловно куче

ПОВЕДЕНИЕ/ТЕМПЕРАМЕНТ: Покорни, интелигентни и притежаващи естествена способност за работа; добродушни, приятелски настроени и уверени

КОЗИНА: Гладка или чуплива (вълниста), добре покриваща тялото, с гъст водоустойчив подкосъм
ЦВЯТ: Всички нюанси на златно или кремаво, без червено и махагон. Допустими са малко бели косми само на гърдите

Малтийска болонка

 

Древно средиземноморска порода декоративно куче. Дребно на ръст, винаги чисто бяло, дългокосместо, красиво и благородно, известно от времето на Римската империя, където е било на голяма почит сред жените на висшите сановници. Името си е получило от едноименния средиземноморски остров Малта. Интелигентно, чувствително, лесно привързващо се към стопанина си и недоверчиво към непознати.Главата е сравнително малка и широка в черепа, леко закръглена, с добре изразен стоп. Муцуната е къса, права, не остра. Носът е малък блестящ и винаги черен. Захапката е коректна. Очите са средно поставени, средно големи, кръгли, черни или кафяви. Ушите са високо поставени и сравнително малки, но изглеждащи големи под богатата космена покривка, с лека чупка в основата си. Вратът е дълъг и добре засводен. Тялото е удължено, гърбът е прав и сравнително дълъг. Гърдите са дълбоки, леко извити, сравнително големи и обширни. Коремът е леко прибран. Крайниците в сравнение с тялото са къси и прави, с фини кости и малки и кръгли лапи, като задните са с добре изразени ъгли. Опашката е пищна, високо поставена над линията на гърба, но не завита, силно окосмена. Козината е мека, копринена, по възможност гладка или съвсем леко чуплива на вълни, много дълга (до 22 см), достигаща до земята от гърба, но от главата е много по-дълга, без подкосъм. Не бива да се закриват очите или да се подстригват космите над очите - поставя се подходящ гребен-шнола, която събира козината на темето.

ЧАУ ЧАУ

Древна китайска порода, разпространена в Европа през 14 в. Има забележителна величествена лъвска импозантност и характерен виолетов език.Височина на холката - 37 - 50 см., маса 20 - 25 кг. Спокойно, неагресивно, безстрашно куче с горда осанка и аристократично поведение. Има силно развито чувство за независимост и самостоятелност, не обича шегите, не понася закачките, не обича да играе, предпочита тишината и спокойствието.

Чау чау е със средна големина, масивно, наподобяващо лъв куче. Черепът е силен, широк и плосък с изразен силен стоп. Муцуната е масивна, дълга и широка, отпред изострена. Носът е голям и широк, желателно е да е черен. Има ножицовидна захапка. Очите са тъмни и малки, бадемовидни и дълбоко поставени. Ушите са малки и дебели, изправени на широка основа, далеч едно от друго. Езикът е синьо-черен, най-вече виолетов. Устните и лигавицата на устата са черни. Вратът е къс, много силен, леко извит, обилно окосмен (грива). Гърбът е къс, прав, мощен и широк. Поясницата е силна и мускулеста. Гърдите са широки и дълбоки. Коремът не е високо прибран. Предните крайници са силни, дълги, прави. Задните крайници са мускулести, прави. Скакателните стави са изнесени назад, свирките са отвесни. Лапите са малки и кръгли. Опашката е високо поставена, носи се на гърба, леко завита, много пищна. Козината е права и много гъста, сравнително дълга. Покривният косъм е остър, а подкосъмът е мек. Обагрянето е строго едноцветно - допуска се черен, син, червен, бял, канелен или кремав цвят.

 Далматин

Произход:Далмация, Република Хърватия

Куче за компания, семейно куче,тренира се лесно като добър спасител и приятел. Далматинецът е добре балансирано, характерно оцветено, силно, мускулесто и активно куче. Много издържливо куче, способно да се движи бързо.Общително и дружелюбно куче, не е агресивно и невротично.

ДАКЕЛ

 

 Това очарователно малко куче с ниско тяло дълго време е било любимо животно на много народи и нации както за забавления, така и за дома.Най-вероятно дакелът е от немски произход. Срещат се три вида, които се различават по характера на космената покривка-късокосмести, дългокосмести и твърдокосмести.Във всеки от тези видове се различават по три разновидности в зависимост от живото тегло и обиколката на гърдите-нормални, малки и миниатюрни. Дакелът е игриво, бдително, бързо и живо куче, което работи много добре като подземно животно. Сега не се използва широко като ловно куче освен като ловец на плъхове, тъй като има силни челюсти, които го правят добър помощник в тази домашна работа. Дакелите са много добри за отглеждане в домашна обстановка, тъй като са умни, ласкави и не са капризни. С тези качества те са спечелили симпатиите и любовта на човека. Дакелите особено много обичат децата. Те играят, тичат с тях дълго с късите си крачета, без да се уморяват, приятно им е да правят компания на човека. Но техния особен лай може да уплаши всеки. Ако имате дакел и сте положили необходимите усилия да го възпитате правилно, ще имате умен, предан, любвеобилен, игрив и много занимателен приятел, който се чувства превъзходно в домашни условия.

 

Още породи :

самоед                     коли   
 
 

http://bgdog.dir.bg ВСИЧКО ЗА КУЧЕТОhttp://bgdog.dir.bg ВСИЧКО ЗА КУЧЕТО

ротвайлер            доберман        шар пей

http://bgdog.dir.bg ВСИЧКО ЗА КУЧЕТОhttp://bgdog.dir.bg ВСИЧКО ЗА КУЧЕТОhttp://bgdog.dir.bg ВСИЧКО ЗА КУЧЕТО

 йоркширски териер                   пекинез                   дакел

http://bgdog.dir.bg ВСИЧКО ЗА КУЧЕТОhttp://bgdog.dir.bg ВСИЧКО ЗА КУЧЕТО

 

 бобтейл


 

булдог

 
ЛЮБОПИТНО

  Древните египтяни са обичали много своите домашни приятели – кучетата. Те са били на особена почит и уважение. Древногръцкият историк Херодот свидетелства, че ако в семейството на египтянин умре кучето, то цялото семейство потъва в дълбок траур. Съответствие с обичая те са си бръснели главите и дълго време не са се докосвали до храна.
 

  Ослепялото куче при добро гледане може да живее години, но при загуба на обонянието си по правило животното не може да живее повече от месец. Животът на кучето е немислим в света на миризмите.

Пуделът на известния немски композитор Рихард Вагнер притежавал особена музикалност. Случвало се Вагнер да взема на репетиция своето куче, което започвало силно да лае при дисхармония на инструментите. По същия начин реагирало то и като чуело фалшива нота.

Добре обучените кучета “планински спасители” при безветренно време са в състояние да усетат миризмата на заринат в снега човек от 250 – 300 метра.

Когато избирате име на вашето малко куче имайте предвид, че то следва да е от една, две срички, за да може да се изговаря ясно и добре да се чува. Не наричайте кучето си с човешки имена, за да не изпадате в неудобни ситуации, когато го повикате пред хора в градинката и на повикването се отзовават някои от присъстващите.
  
Основното, което определя поведението на кучето е желанието му да се хареса на стопанина си. В същото време не забравайте, че много черти от характера и типа на реакция са като при малките деца.

Водачът на кучешкият впряг на американския полярен изследовател Р. Пири – ескимоска лайка на 06.04.1909г. първа от кучешкия род е достигнала Северния полюс на земята.

   Южният полюс е достигнат за пръв път през 1911г. от куче порода лайка с експедицията на норвежкия изследовател Амундсен.

На 12 август 1960г. безпородните кучета Белка и Стрелка (всяка по пет килограма и половина) излетяха в космоса и станаха първите земни космонавти. След като прелетяха 18 обиколки на земята се върнаха живи и здрави.

Не милвайте в присъствието на вашето куче чуждото, ревността е родила много беди, както в човешкия, така и в животинския мир.
Лекарите са установили, че собствениците на кучета по-малко боледуват и живеят по-дълго. Това се подразбира, тъй като живота на човека с кучето изисква редовни и системни разходки, свързани с физическо натоварване и престой на чист въздух.

Искате ли вашето малко кученце да не яде чехли, обувки и други предмети, трябва първите 20-30 дни след взимането му да направите всичко възможно през деня то да не остава за дълго време само.


 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.6335