karavelovci.dir.bg

 

 
Рейтинг: 3.00
(802)
Начало
Публикации
Лично творчество
Връзки
За контакти
Учители
Ученици
Снимки от наши мероприятия
Фото Галерия
Честито!
Интересно
Смешки
Занимавки
Природата на България
България в дела и документи
Фолклорна палитра
Поверително ;)
Новини
Знаете ли, че ...
Вселена
Картички


В помощ на ученика Календар Видео Музика Моят роден край

Знаете ли, че ... / На гости при животните

15 Май 08, 08:05
Преди да си вземем котенце
  25 Януари 08, 16:40
За котките
 
                                                     Funny Matrix Cat Fight Clip Images - MySpace Layouts, MySpace Graphics

Семейство Котки включва 37 вида.Най-дребните тежат до 2кг,а най-едрите-до 400кг.Сред тях са както величествените лъвове,така и гальовните домашни котки.Макар и да се   различават по окраска и размери,всички котки притежават грациозния силует,характерен за семейството.Котките са хищници,които ловуват невероятно пъргаво.

Семейство Котки се дели на три основни групи.Към една от групите спада гепардът,който се отличава доста от другите котки.Гепардът е единствената котка,която не може да прибира ноктите си и само той преследва жертвите си,а не ги причаква в засада.Групата на малките котки(Felis) включва домашната котка и още 30вида дребни котки.Големите котки са 4 вида (лъв,тигър,леопард,ягуар) и образуват групата на пантерите.Освен по размер,  малките и големите котки, се различават и по звуците,които издават- големите реват,а малките мъркат.

                                        История на котката

Предполага се,че котката е била одомашена в Древен Египет.Африканските диви котки,обитаващи този район,започнали да влизат в човешките поселения,където хамбарите със зърно осигурявали богата плячка от мишки и плъхове. На египтяните не им било нужно много време,за да оценят ползата от котката.Постепенно от дивата котка се развила порода с уникалната способност да живее и да се размножава в обществото на човека.Котката стигнала и по-далече- тя била обожествена!Египтяните имали много свещени животни.След 1500год. пр.н.е./ в продължение на повече от хиляда години/,те почитали добрата богиня-котка-Бастет и нейната зла сестра-богинята Сехмет,която била изобразявана с глава на лъв.

 

 Едва ли има човек, който да не изохка при вида на малкото, пухкаво кълбо от косми. Малцина не биха искали да помачкат малката топчица, която от своя страна би ни дарила с нежното "мърр" и с опит да ни целуне. Огромно е удоволствието да имаш такъв домашен любимец! Ще изтъкнем само, че си спестявате ежедневното и неколкократно разхождане, което е доста тягостно, особено в "по-неприятно" време! 
  Въпреки голямото си разнообразие, котките у нас са най-често представени от персийските. Това не е никак странно. Те са наистина едни невероятни животинки, наричани "ролсройсът" на котките.

 

ПЕРСИЙСКА КОТКА

Уравновесена, сдържана и спокойна. Те са идеална компания за стопани, които прекарват повечето време вкъщи. Персийките са покорни и кротки, но могат да бъдат и резервирани. Те не са претенциозни, но женските екземпляри са по-глезени. Тези котки са големи поспаливци - за тях няма неудобно място за сън.
Тя има тих, покорен нрав. Персийската котка е идеална за отглеждане като домашен любимец, излъчваща приятно, мирно впечатление, идеална компаньонка. Нейният глас рядко се чува. Тя е спокойна и настойчиво търси вашето внимание, стои около Вас и постоянно гледа във Вашите очи и очаква внимание. Често ляга на Вашите колене, когато почивате на фотьойла или дивана, замърква и очаква погалване и любовта Ви. В хладните нощи може да Ви стопли като спи при Вас.
     Отглеждането на персийка в дом е много удобно и приятно. Създава спокойна атмосфера, тя, както и други породи котки, е игрива и забавна, но това, което я отличава от другите е, че обича да играе с деца и никога няма да ги одраска, дори и най-палавите и буйни деца. Когато нещо не й харесва на персийската котка, тя не проявява агресия, а по-скоро се отдръпва на избрано от нея спокойно място.

В идеалния си вид персийската котка е със средни или големи размери. Тялото й е масивно, “ниско”, а гърдите са широки и дълбоки. Главата на персийската котка е с широк и закръглен череп. Леко вирнатия нос е къс и широк, като стопът е ясно очертан. Бузите са пълни, а челюстта е широка и силна. Брадичката е развита и изпъкнала леко напред . в профил заедно с носа и челото тя образува отвесна линия! Гледана под всякакъв ъгъл главата е кръгла - с изпъкнал лоб, без вертикални гънки. Тя е “поставена” на къс и як врат, който като че ли почти отсъства. Тялото на персийската котка е с широки гърди и къси крайници - те са прави, със силни закръглени лапи, по възможност със снопчета козина между пръстите. Цветът на възглавничките на лапите трябва да хармонира с окраската на косменото покритие. Раменете са масивни, гърбът е закръглен, а поясницата е широка. Цялата мускулатура на персийската котка е силна, добре развита.
Очите са раздалечени и блестящи - големи, кръгли и леко изпъкнали. Техният цвят трябва да съответства на окраската на косменото покритие. Неголемите уши са слабо заоблени на върха, широко поставени и леко наклонени напред. Те не трябва да са широки в основата, а плавно да се вписват в закръгления контур на главата. Пухкавата изразителна опашка на персийската котка не е много дълга - тя е права, леко наклонена спрямо гърба. Косменото покритие на тези животни е необикновено богато. То се състои от два вида косми. Едните са меки и леко вълнисти (подкосъм), а другите са по-твърди и дълги около 12-15 см. (надкосъм). Именно косменото покритие на персийката е най-голямата й украса, особено по врата, където образува пищна яка. Тази прекрасна космена покривка се нуждае от много грижи. Необходимо е ежедневно внимателно разчесване с четка са дълги зъбци и металически гребен. Тези котки се ценят от любителите на домашни любимци най-вече заради разкошната си, свободно падаща мека космена покривка, изящната прелестна муцунка и допадащото на хората спокойно поведение. Тези домашни любимци имат “мек” характер и са любвеобилни и привлекателни създания. За много хора е трудно да устоят пред потопената в козина мила муцунка, а и котките обичат ласките и възхищението на околните.



Екзотична късокосместа котка






Тялото е средно до едро с къси крайници , широк гръден кош и масивни широки плещи. Муцуната е с добре развити скули, силни и широки челюсти и мощно подбрадие. Бузите са пълни, носът е широк и къс, с изразен стоп, ушите са широко поставени, малки със закръглени върхове , леко наклонени напред. Очите са големи и кръгли, стоящи далече едно от друго, блестящи с различни цветове. Космената покривка е къса, платна и гъста. Първоначално са ги наричали късокосвмести персийки. Окраската на космената покривка е много разнообразна: бяла , синя , черна червена , кремава, чинчила , костенуркова и др. Позволени са всички цветове и вариации, характерни за персийската котка.

 Японски бобтейл ( японска късоопашата котка

 

Тялото на японския бобтейл е средно голямо, главата е с почти правилна триъгълна форма, има високо разположени скули, а бузите са развити и закръглени. Носът е сравнително дълъг , със сплеснат край. Стоп почти липсва. Ушите са високо и широко поставени, големи , стоящи под ъгъл към главата. Очите са големи с овално форма, косо поставени. Цветът им трябва да хармонира с цвета на козината. Същото се отнася за носната гъба и възглавничките на лапите. Опашката е необичайна и е типичен признак на породата. Тя може да бъда както права така и завита нагоре. Космената покривка на опашката е дълга и груба. Козината на тялото е мека и средно дълга. Стандартът на породата допуска всякакъв тип окраска, като се предпочита трицветното обагряне.

Сиамска котка

 

 

Вероятно Сиамската котка би трябвало да бъде извинена за своята надменност и арогантност.В края на краищата със своите ослепително сини очи,грациозна фигура,изключителна интелигентност,тя е красавица достойна за възхищение.

Чувствителна и привързана към тези които избере,Сиамската котка е много общителна. Тя има специфичен глас,понякога наричан "силен", чрез който тя съобщавa за своите желания. Наградата за удовлетворените и нужди и изисквания са лоялност и привързаност -- понякога до крайност,поради което сиамката има репутация на ревнивка.

Може би най-известния представител на тази красива порода е Seal-point, със своята кремава козина,тъмно кафяви уши,лице,опашка и лапи. Така или иначе космената покривка на Сиамските котки може да варира от чисто бяло до тъмно кафяво.

Със своята къса,фина козина,сиамката е относително лесна за поддържане.

ЧИНЧИЛА

 

Със своята копринена, преливаща във всички цветове на дъгата, космена покривка, чинчила притежава изключително впечатляващ външен вид и си е спечелила многобройни почитатели по цял свят.
Една от първите култивирани от човека породи, чинчила е завоювала своя клас за пръв път още през 1894 във Великобритания. Обикнковено доста склонна към привързване, на моменти проявява безкомпромисно чувство за независимост.Тя обича да играе и може да прекара часове в забава на самата себе си и на хората около себе си.
Скъпоценната козина на чинчила, която е гъста и коприненоподобна, се нуждае от ежедневна поддръжка.

 

 

 

На колко човешки години е котката ви?

Котка Човек Котка Човек
1 месец 5-6 месеца 11 години 60 години
3 месеца 2-3 години 12 години 64 години
6 месеца 14 години 13 години 68 години
1 година 18 години 14 години 72 години
2 години 24 години 15 години 76 години
3 години 28 години 16 години 80 години
4 години 32 години 17 години 84 години
5 години 36 години 18 години 88 години
6 години 40 години 19 години 92 години
7 години 44 години 20 години 96 години
8 години 48 години 21 години 100 години
9 години 52 години 22 години 105 години
10 години 56 години  

 ЛЮБОПИТНО ЗА КОТКИТЕ

 


Украската на носа на всяка котка е уникална, така както отпечатъкът на палеца при човека- няма два еднакви отпечатъка.

• Котките се изпотяват само при възглавничките на лапите. Може би сте забелязали влажните отпечатъци на стола, след прегледа при ветеринарния лекар?

• Котките могат да издават около 100 различни звука. За сравнение- кучетата само 10.

• Ако котката ви дращи мебелите, пробвайте да придадете на това място аромат на лимон или портокал. Котките ненавиждат тези миризми.

• Колкото повече говорите с котката си, толкова повече ще говори и тя с вас.

• Жирафът, камилата и котката са единствените с различна походка от останалите- при ходене те първо стъпват с левия, а после с десния крак. Такава походка гарантира скорост, гъвкавост и тишина.

• Котешкото ухо може да се извърта на 180 градуса.

• Във всяко ухо на котката има 32 мускула. За да управляват ухото си те използват повече от 12 мускула. 
• Котките усещат миризмите 14 пъти повече от човека!

• Освен чрез носа си, котката улавя миризми и с помоща на така наречената " Якобсова тръба", разположена на върха на предните резци. Тя ги използва, когато се съсредоточава напълно над някоя интересна за нея миризма- поема си въздух и бавно притваря устата и носа си.

• Тоалетната й трябва да е на уединено място, така че котката да не се притеснява и не трябва да е близо до храната й.

• Никога не кърмете котенцето с кърма за кучета. Котките се нуждаят от пет пъти повече протеини, отколкото кучетата.

• Котките обичат височините. Обичат ги и леопардите и ягуарите, които спят по дърветата.

• Вътрешното им ухо им помага да осъществят баланс при падане и да се приземят на лапи.

• Котките имат средно по 12 подвижни мустаци от всяка страна на муцунката. В основата на мустаците има по-голямо количество нервни окончания, с помоща на които получава информация за всичко, което я заобикаля- за предметите, вятъра, температурата и т.н. Ако котката е без мустаци, тя ще се ориентира лошо в пространството, например ще й е по-трудно да ловува и ще се чувства неуверено.

• Мустаците й помагат да определи дали ще може да премине през пролуката!

• Научното наименование на мустаците е vibrissae. Мустаците й действително вибрират.

• Ако котката гледа право напред, то нещо е предизвикало много интереса й. Или в битка иска да изплаши съперника. Ако гледа назад- котката е изплашена и избягва съприкосновение.

• Нервното състояние при котките се издава от ушите- леко се помръдват, независимо че котката може спокойно да седи и да наблюдава. Нищо чудно да получите някое одраскване или удар с лапа, ако закачате котката, когато е в това състояние.

• При нападение от някого, котката прилепва ушите към главата си. Това е за да се предпази от зъбите и ноктите на противника. Ако котката напада сама, то ушите й се отпускат в хоризонтално положение или встрани, образувайки триъгълник.

• Котешките битки са кротки, но много свирепи. Главното им оръжие в битките са зъбите.

• Когато милваме котката си, понижаваме честотата на сърцебиенето си и кръвното налягане. Хората със сърдечно-съдови заболявания имат шанс да удължат живота си, в сравнение с тези, които нямат нито котка, нито куче.





КОТЕШКА ГАЛЕРИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kitten is ready to jump

 

  

 

Много смешни: целувка

Много смешни: Ох на батя

 

 
 

                

             
 

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.3759