karavelovci.dir.bg

 

 
Рейтинг: 3.00
(802)
Начало
Публикации
Лично творчество
Връзки
За контакти
Учители
Ученици
Снимки от наши мероприятия
Фото Галерия
Честито!
Интересно
Смешки
Занимавки
Природата на България
България в дела и документи
Фолклорна палитра
Поверително ;)
Новини
Знаете ли, че ...
Вселена
Картички


В помощ на ученика Календар Видео Музика Моят роден край

Фолклорна палитра / Празници от календара

15 Май 08, 08:18
7 януари
7 януари
 
Свети Йоан Кръстител (Ивановден)
 
Чества се паметта на Свети Йоан Кръстител - последният старозаветен пророк, кръстителя на Иисус. Наречен е още "Предтеча", защото е вървял преди Христос и е подготвял хората за неговото рождение.

В българската народна традиция обредите и обичаите на Ивановден са свързани с очистителната сила на осветената, на предния ден, вода. Периодът на "мръсните" дни е завършил и всеки обръща поглед напред към доброто, здравето, берекета и щастливия живот. Самият ден е посветен на младото семейство, което е минало под венчилото през миналата година. Кумът, който е венчал или кръщавал новородените, приготвя дарове и специален обреден хляб (обкичен със захаросани ябълки, сушени плодове, босилек и стръкчета здравец), с които се посреща младото семейство. Младите отиват в дома на кума, но и те носят дарове, хляб, баница и печена кокошка. Празникът е в чест към кума, който е утвърдил брак и е дал име на децата.

Традиция е да се посетят и именниците, като някои райони има обичай да бъдат ритулно къпани в реката, а който не желае да го къпят, трябвало да се откупи, но задължително го пръскат с вода за здраве.

Имен ден празнуват: Иван, Ивана, Иванка, Ивайло, Калоян, Йото, Йоана, Йоанка, Жана, Ваньо, Ваня. 

 
 
Русия, Македония, Сърбия празнуват Коледа
 
Рождество Христово се отбелязва от православните християни в Русия, Македония, Сърбия. Причината е, че българската православна църква използва Юлианския календар (т.нар. стар стил) при определяне на празниците си, докато Русия, Македония, Сърбия следват Григорианския календар (т.е. - нов стил). Григорианската система всъщност е тази, която днес се използва за календар в цяла Европа, бившите европейски колонии и в по-голяма част от останалия свят. Основната разлика между Григорианския календар и предшественика му, Юлианския, се състои в разпределянето на високосните години. Приемането на Григорианският календар в Европа обаче не става едновременно - първоначално е бил наложен от съдателят си папа Григорий XIII в страните под негова власт. Първи са Испания, Португалия и Полша, по-късно и във Франция, Великобритания го въвежда чак през XVIII век.

В България Григорианският календар е въведен на 31 март 1916 г. и следващата дата е била 14 април 1916, но българската православна църква отказва да го използва и не го възприема (както и гръцката). В Русия, промяната става с идването на власт на болшевишкото правителство, което въвежда новата календарна система както в държавната, така и в църковната администрация. Оттук идва и празнуването на ВОСР (Великата Октомврийската Социалистическа Революция - 25.10.1917 г.) в началото на ноември (07.11.1917 г.).

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.104