karavelovci.dir.bg

 

 
Рейтинг: 3.00
(802)
Начало
Публикации
Лично творчество
Връзки
За контакти
Учители
Ученици
Снимки от наши мероприятия
Фото Галерия
Честито!
Интересно
Смешки
Занимавки
Природата на България
България в дела и документи
Фолклорна палитра
Поверително ;)
Новини
Знаете ли, че ...
Вселена
Картички


В помощ на ученика Календар Видео Музика Моят роден край

Природата на България / Реки

15 Май 08, 20:01
Реките в България


 

Myspace Slideshows, MySpace slide show, myspace slideshow I made this slideshow at MyFlashFetish.com.
Check out these MySpace Slideshows!






 
РЕКА МАРИЦА
Река Марица води началото си от Маричините езера в Рила и се влива в Егейско море. Дълга е 525 км, от които 322 км са на българска територия. Древното название на реката е Хебрус.
В миналото река Марица е била плавателна река от Белово надолу по течението. След изсичането на горите по време на Османското иго водите на басейна са намалели.
Реката има близо 100 притока. Тя минава през един от най – красивите и най – старите градове на Балканския полуостров – Пловдив. Тя примамва много от гостите на града. Освен през Пловдив река Марица минава и покрай градовете Стара Загора, Свиленград, Белово и други.
Басейнът на река Марица има огромно значение за съхраняване на биологичното разнообразие на Южна България. По островите и бреговете на реките все още са запазени последните останки от някогашните девствени гори, формиращи специфични и уникални растителни и животински съобщества.



РЕКА ИСКЪР


Искър е най – дългата река в България. Най – горната й част се простира по северните склонове на Рила планина. Дължината й е около 168 км, а общата й водна площ - около 8 646 км. Реката се влива в Дунав. На около 70 км. от София, по поречието й се намира Искърският язовир, който е най- големият в нашата страна. Той е главен водоизточник за столицата.
Утаечният режим на реката и нейните притоци играят важна роля за опазването на околната й среда.
Искър и притоците му са богати на риба и привличат много рибари.


РЕКА ЯНТРА


Дължината на река Янтра е 268 км., а водосборната й площ е около 7 860 кв.км. Реката извира от Стара планина и се влива в Дунав.
Завоите, които прави в Търновската котловина, заобикалят удивителните хълмове на Велико Търново -Трапезица и Света гора. Реката ги мие и им придава форма на полуострови. Живописно реката се вие, а спретнатите къщи, накацали върху скалите, се оглеждат във водите й.
Град Габрово също се радва на красотата на Янтра. Той е разположен на двата й бряга.



РЕКА ТУНДЖА


Река Тунджа води началото си от сливането на Селската река, извираща от седловината Пилешки полог и Капаклийската река. Тя е най-големия приток на р. Марица, с водосборен басейн около 7880 кв. км. Горното течение на Тунджа е включено в границите на резерват Джендема и носи всички негови характерни белези – впечатляващ скалист пейзаж и смесени букови гори, приютяващи изключително разнообразие от животни и растения.
Водите й се използват предимно за напояване, като за целта са изградени множество помпени станции и водохващания. Освен р. Тунджа, на територията на Новозагорска община има още две реки – р. Съзлийка и р. Блатница. На р. Тунджа е изграден язовир Жребчево, който е с обем над 400 млн. куб.м и също се използва предимно за напояване.
Реката е пълноводна през пролетта, когато се топят снеговете в планините и маловодна през лятото, когато водите и се използват за напояване. В долината на река Тунджа се отглеждат едри и сочни праскови, ароматно грозде, зеленчуци.
На 5 км югоизточно от гр.Казанлък, в непосредствена близост до р. Тунджа се намират Казанлъшките минерални бани.



РЕКА АРДА


Река Арда е най-голямата родопска река, десен приток на Марица. Тя тече в посока югозапад - североизток. Нейната дължина е около 241 км, а водосборната й площ е 10 797 кв.км. Тук можете да се насладите на редуващите се вирове, бързеи, падове на реката и раздвижен релеф. Kогато се говори за настоящия природен ландшафт около р. Арда, трябва да се има предвид, че той е до голяма степен изкуствено създаден. В дефилето на реката, на отделни места по склоновете на околните хълмове има малки площи от ливади, пасища и ниви, които разнообразяват преобладаващия горист характер на местността.
Непосредствено до водните площи се развиват водолюбиви растения. Фауната е представена с общо 34 вида животни, между които таралежи, зайци, мишки, вълци, лисици, диви свини, сърни, елени и др.
Реката е богата на риба. В първите десетина километра на Арда плува пъстърва. В този район има изграден голям бент, който пречи на рибата да се качва по течението. Мряна се лови от Март до Октомври, а кефал - целогодишно на всякаква жива стръв.



РЕКА КАМЧИЯ


Устието на река Камчия е едно от най-красивите места на българското Черноморие.
Намира се на 34 км южно от Варна и на 504 км източно от София. Отличава се с обширни плажове, набраздени с пясъчни дюни.
Всяка секунда 9000 л от реката се вливат в Черно море като през пролетта това количество достига 30 000 л. Река Камчия се състои от два по-малки притока – Луда Камчия и Голяма Камчия, които извират от източна Стара планина. Заради неочаквани силни бури през април 1997 г. Луда Камчия наводнява голяма част от обработваемата земя и резервата Лонгозa. Бушуващата вода застрашавала да събори язовирната стена и да наводни ваканционния комплекс. Местните хора смятат, че това е божие наказание, защото през 1960 г. са променили течението на реката като са построили язовир Цонево.
Реката пресича Стара планина, преминава през уникална лонгозна гориста местност и се влива в Черно море. Реките Ропотамо, Дяволска и Велека имат подобна на нейната геоложка структура, а именно – пясъчно-глинеста почва, покрита с дива растителност и обширно устие. Някога Камчия е носила името Панисос. Славяните са я наричали Тича, а съвременното й име е с кумански произход. На левия бряг на реката е построена римска крепост, наречена Ерите. Днес лонгозната местност на реката е обявена за биосферен резерват, включен в програмата МАБ на ЮНЕСКО.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1298