karavelovci.dir.bg

 

 
Рейтинг: 3.00
(802)
Начало
Публикации
Лично творчество
Връзки
За контакти
Учители
Ученици
Снимки от наши мероприятия
Фото Галерия
Честито!
Интересно
Смешки
Занимавки
Природата на България
България в дела и документи
Фолклорна палитра
Поверително ;)
Новини
Знаете ли, че ...
Вселена
Картички


В помощ на ученика Календар Видео Музика Моят роден край

Новини / Полезно за родителите

19 Май 08, 16:13
Когато детето става независимо

Не се отчайвайте – това е нормално поведение за един юноша.

Разчупването на оковите

Ще започнете да забелязвате как детето ви се стреми към по-голяма независимост от семейството. То ще започне все по-често да решава само – от такива прости неща като какво да облече, до спортните и други занимания и хобита, които са му интересни.

Стаята на детето ще се превърне в неговия рай и убежище, а интересите му ще бъдат ясно изразени с плакати по стените, стикери по гардероба и музиката, гърмяща от уредбата.

Детето може също така да започне да си води дневник, в който да записва истории с приятелите си и особено – първите си трепети и интимни преживявания.

Личното пространство в този етап е много важно за детето.

Златните правила за родители:
Уважавайте личното пространство на детето си – почукайте на вратата и изчакайте, преди да влезете в стаята му. Никога не четете дневника на детето, електронната поща или съобщенията в телефона му.
Опитайте се да не подреждате стаята му, освен ако няма заплаха за здравето му!

Подкрепяйте решенията на детето си, доколкото е възможно, що се отнася до избора му на облекло, но дръжте на семейната позиция по въпроси като модни увлечения по пиърсинг или татуиране.

Отнасяйте се към проблемите и дилемите на детето си сериозно. Може да ви се струва, че тревогите му са тривиални, но за него те са въпрос на живот и смърт, така че слушайте и отговаряйте внимателно. Не разказвайте споделеното от детето ви на други хора без неговото разрешение. Доверието в този период може лесно да се изгуби, а са необходими огромни усилия за повторното му изграждане.

Когато детето наближи 13-14 години, дилемата пред вас е колко свобода може да му дадете и какво доверие може да му гласувате. Например, може ли да го изпратите само на квартира, ако отиде да учи в друг град? Няма...... готов отговор – решението ви зависи от това, доколко е зряло детето ви.

Помнете обаче, че вие сте отговорни да наблюдавате детето си. Ако се съмнявате как ще реагира в спешна ситуация или как ще се справи без вас дори за ден или два, тогава не го оставяйте само, без опеката на възрастен.

Ако детето започне да се срамува от вас...

Може да очаквате детето ви да започне да се притеснява да ви виждат заедно някъде между деветата и 13-тата година. Ще разберете, когато детето ви помоли да не го изпращате до входа на училището или да спрете да го изчакате зад ъгъла.
При всички случаи, не приемайте това лично. В тази възраст децата реагират по този начин, защото те се опитват да изглеждат по-независими, като същевременно зависят за толкова много неща от вас – разрешение да излязат, джобни пари, дрехи и пр. Това положение поражда напрежение у детето – то се нуждае от вас, но му се иска това да не е така.
След няколко години заедно ще се смеете на тези преживявания, така че опитайте се да се справите като голям човек, докато сте участник в тях.

Да развива независимостта си е това, което детето ви трябва да направи и независимо от смесените му чувства по отношение на вас, то все още има нужда от любовта ви и безрезервната ви подкрепа. Може да не му допадат прегръдките ви точно сега, но със сигурност ще оцени вниманието и обичта ви.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1127