karavelovci.dir.bg

 

 
Рейтинг: 3.00
(802)
Начало
Публикации
Лично творчество
Връзки
За контакти
Учители
Ученици
Снимки от наши мероприятия
Фото Галерия
Честито!
Интересно
Смешки
Занимавки
Природата на България
България в дела и документи
Фолклорна палитра
Поверително ;)
Новини
Знаете ли, че ...
Вселена
Картички


В помощ на ученика Календар Видео Музика Моят роден край

В помощ на ученика / Математически състезания

08 Април 09, 08:56 / Автор: Петрула Дончева
Заачи за 3 клас

Задочна математическа школа - гр. Димитровград

 

 

 



 

 


КОНКУРС ПО МАТЕМАТИКА

 

 

ЗАДАЧИ ПО МАТЕМАТИКА ЗА ІІІ КЛАС

 

 

І кръг 

  1. Третокласникът Митко имал една банкнота и я разменил за монети по 5 лв. и по 10 лв. След като похарчил половината от монетите по 5 лв. и една монета от 10 лв., той срещнал съученика си Веско и му дал една монета от 5 лв. и половината от останалите монети от 10 лв. Тогава у митко останали 5 монети на обща стойност от 40 лв. Каква банкнота и по колко монети от двата вида е имал първоначално Митко?  Дайте обяснения.

 

  1. Покажете как могат да се образуват квадрат и равностранен триъгълник с равни страни от въже с дължина 18 м, без да се реже.

 

 

ІІ кръг

 

  1. Няколко третокласници влезли в стая, в която има столове – с 4 крака и табуретки – с 3 крака. След като на всеки стол и всяка табуретка седнал по еди от тях, двама останали прави. Тогава дошла учителката им и общият брой на краката в стаята станал 33. Колко са третокласниците, столовете и табуретките в тази стая?

 

 

  1. Обиколката на правоъгълник в см се изразява чрез най-малкото трицифрено число с различни цифри. Правоъгълникът е разделен на два квадрата. Да се определят лицата на правоъгълника и на квадратите.

 

 

 

ІІІ кръг

 

 

  1. Третокласничката Катя си намислила число, умножила го със следващото и получила двуцифрено число, в което сборът от цифрите е равен на най-малкото двуцифрено число с еднакви цифри. Кое число си намислила Катя?

 

 

  1. От 6 квадрата със страна 2 см да се образува правоъгълник и да се намери обиколката и лицето му.

 

 

 

 

 

КОНКУРС ПО МАТЕМАТИКА.

 

 

ЗАДАЧИ ПО МАТЕМАТИКА ЗА ІІІ КЛАС

 

 

І кръг 

 

 

  1. Третокласничката Недка си намислила число. Тя прибавила към него 2, получения сбор разделила на 3, позле умножила с 4, извадила5, прибавила 6, резултата разделила на 7 и като прибавила 8, получила най-малкото двуцифрено число с еднакви цифри. Кое число е намислила Недка?

 

  1. Страните на триъгълник се изразяват в см чрез нечетни числа, а обиколката му е равна на обиколката на квадрат с лице 9 кв.см. Да се определят страните и лицето на правоъгълника. Да се покаже, че от квадрата може да се изреже друг квадрат и от останалата част да се състави правоъгълника.

 

 

 

ІІ кръг

 

  1. Използвайки три пъти цифрата 3 и знаци за аритметични действия да се запишат числата 2, 3, 4, 6, 9, 11, 12, 27, 30, 36, 99.

 

 

  1. Една от страните на равнобедрен триъгълник има дължина 18 см, втората е с 2 см по-малка, а обиколката му е равна на обиколката на квадрат. Да се намери дължината на страната на квадрата, ако тя е цяло число.

 

 

 

ІІІ кръг

 

  1. Книга съдържа 196 страници. На първите две страници не са отпечатани номерата. Колко цифри са използвани за номериране на останалите страници? Колко пъти са отпечатани цифрите 0, 1, 6 ?

 

 

  1. Правоъгълен под има размери в метри едноцифрени нечетни числа. Обиколката му е два пъти по-голяма от най-малкото двуцифрено число, което се дели на 4 без остатък . Подът е покрит с цели квадратни плочки, които имат страна 30 см. Да се намери лицето на пода.

 

 

 

ОБЩИНСКИ ПРОЛЕТНИ ПРАЗНИЦИ

„Млади приятели на математиката”

.

 

Тема за ІІІ клас

А. ТЕСТ

 

  1. Третокласничката Мими има монети от 2 ст, от 5 ст, от 20 ст, и от 50 ст на обща стойност 81 ст. Колко монети съответно от 2 ст и от 5 ст има Мими?

 

    1. а) 1 и 2                           б) 1 и 3                   в) 3 и 1                        г) 2 и 3

 

  1. В ІІІа клас има 12 момчета и 14 момичета, като 16 от тях са руси. Останалите са тъмнокоси, половината от които са момчета. Колко момичета от ІІІа клас са руси?

 

    1. а) 10                           б) 9                   в) 6                        г) 5

 

  1. Сборът на две последователни едноцифрени числа е двуцифрено число, което е равно на обиколката на равностранен триъгълник със страна:

 

    1. а) 3                           б) 4                   в) 5                        г) 6

 

  1. Правоъгълник с обиколка 14 см и квадрат са долепени по едната си страна така, че се образува правоъгълник с обиколка 2 дм. Страната на квадрата в см е:

 

    1. а)3                           б) 3                  в) 2                        г) 1

 

  1. Кутия с 20 вафли тежи 1 кг 380 г. След като изяли 6 от тези вафли, теглото на       кутията с останалите вафли станало 990 г. Една вафла тежи.........г, а кутията тежи.......г.

 

  1. Между градовете А и В има път с дължина 225 км. От А към В тръгва лека кола и се движи със скорост 60 км в час. В същото време от В към А тръгва камион и се движи със скорост 40 км в час. Леката кола и камионът ще се срещнат след ........минути, а след 3 часа разстоянието между тях ще бъде ........ км.

 

 

Б. ЗАДАЧА

 

1.      Сборник по математика има 78 листа. Колко цифри са използвани за       номериране на този сборник?

 

 

Време за работа:  90 минути

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1179